Po úplném přerušení provozu dnes na německých drahách opět začaly jezdit dálkové vlaky. "První dálkové vlaky už jsou na cestě," řekl dnes ráno agentuře DPA mluvčí Německých drah (DB). Jako první vyjel ve 3:25 SEČ vlak z Mnichova na letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Trať mezi Berlínem a Hamburkem je ale nadále neprůjezdná.

Mluvčí DB ale zároveň upozornil, že i během dnešního dne bude docházet na železnici v důsledku čtvrteční bouře k omezením a to především ve spolkových zemích na severozápadě země, které bouře postihla nejvíce. O víkendu by se ale měl provoz vrátit zcela k normálu. Regionálních spoje fungují bez větších omezení již nyní.

Provoz na území celého Německa DB naposledy přerušily kvůli bouři Kyrill, která se přes střední Evropu přehnala přesně před 11 lety.

Nynější bouře zvaná v německy hovořících zemích Friederike, která postihla západní část Evropy, si vyžádala nejméně dvanáct obětí. Nejvíce - osm - hlásí Německo. K šesti, o kterých úřady informovaly již ve čtvrtek, dnes přibyli dva mrtví ze spolkové zemi Sasko-Anhaltsko. Jeden z nich se zřítil ze střechy, na které kontroloval škody po vichřici, druhého zabil padající strom. Po jedné oběti už ve čtvrtek hlásily také Belgie a Itálie.

V Nizozemsku ve čtvrtek kvůli padajícím stromům zahynuli dva lidé. V případě úmrtí 66letého muže v obci Vuren ve východní provincii Gelderland podle listu De Volkskrant policie zatím stále neví, zda přímo souviselo s bouří. Pokud by se souvislost prokázala, zvýšila by se bilance obětí přinejmenším na třináct.

V Rakousku se už ve čtvrtek večer podařilo obnovit silniční spojení s horským střediskem Sankt Anton am Arlberg, které bylo kvůli lavinovému nebezpečí několik hodin nedostupné. Dnes brzy ráno zaměstnanci rakouských drah (ÖBB) uvolnili také železnici mezi nádražími v tyrolských obcích Sankt Anton am Arlberg a Landeck-Zams, která byla od čtvrtka uzavřená kvůli přívalům sněhu.

Na mnoha místech Rakouska zůstává vysoké nebezpečí pádu lavin. Například v Tyrolsku zůstává v platnosti čtvrtý z pěti stupňů nebezpečí, ve Vorarlbersku byl dnes stupeň snížen ze čtvrtého na třetí. Stejný stupeň platí také ve spolkové zemi Horní Rakousy.

Značné škody bouře ve čtvrtek napáchala v Polsku. Mrtví hlášeni nejsou, dva lidé ale utrpěli vážná zranění, když silný vítr převrátil ve středním Polsku dva autobusy. Hasiči po celé zemi zasahovali na zhruba sedmi stech místech, nejčastěji u poškozených budov či vyvrácených nebo zlomených stromů. Dočasně bylo v Polsku bez elektřiny až 50.000 domácností, dnes ráno to bylo ještě asi 30.000. Všechny silnice a železnice, které byly ve čtvrtek zablokovány, jsou ale už sjízdné. Vát má silný vítr dnes v Polsku dál, jeho rychlost ale bude výrazně nižší než ve čtvrtek.