V noci na dnešek zasáhlo kraj extrémní počasí. Silný vítr lámal stromy a sněžení v kombinaci s větrem na několik hodin uzavřely horskou silnici z Temného Dolu na Malou Úpu v Krkonoších. "Silnice II/252 Temný Důl - Malá Úpa je s nejvyšší opatrností sjízdná," informovali dnes ráno na svém webu silničáři.

Hasiči od čtvrtečních 17:00 do dnešního rána vyjížděli k více než 50 případům. "I s ohledem na výstrahy, které meteorologové na včerejší den a dnešní noc předpovídali, evidujeme v Královéhradeckém kraji zvýšený počet událostí," uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Nejvíce zásahů v souvislosti se silným větrem měli na Trutnovsku, kde jich bylo 15, a Náchodsku (13). Na Hradecku vyjížděli k devíti případům, na Jičínsku k osmi a na Rychnovsku k šesti. "Ve většině případů padaly stromy na komunikace, v Úpici pak došlo k pádu stromu na rodinný dům, ale celá věc se obešla bez zranění. Stromem nebyl zablokován ani žádný důležitý silniční tah," uvedla Götzová. Podle ní také hasiči asi ve dvaceti případech vyprošťovali zapadlá vozidla.

Podle meteorologů by dnes mělo být už klidněji, vítr by měl vát mírný a sněžit by mělo ojediněle. Má být oblačno až zataženo, ojediněle občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 400 metrů přechodně i smíšené nebo dešťové. Nejvyšší denní teploty dosáhnou čtyř stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách bude kolem minus dvou stupňů Celsia.