Pro auta nad šest tun s výjimkou autobusů zůstává na Liberecku neprůjezdná silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu, která se nesolí. "Na silnici leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Pokud dojde k výraznému zlepšení sjízdnosti silnice, bude ihned otevřena pro veškerou dopravu," uvedl vedoucí zimní údržby Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil. Objízdná trasa pro nákladní auta vede po silnici 13 přes Frýdlant.

Silnice v Libereckém kraji byly dnes ráno s opatrností sjízdné, místy ale mohou být zledovatělé. "Pozor by si měli dát motoristé v horských oblastech a na silnicích nižších tříd - ujetá vrstva sněhu povoluje a tvoří se vyjeté koleje," doplnil Pospíšil.

Bez elektřiny jsou po noční vichřici stovky domácností kolem Železného Brodu na Jablonecku. "Přes noc ale došlo k výraznému zlepšení. K 7:00 evidujeme na dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí, další poruchy na nízkém napětí. Aktuálně je bez elektřiny 5500 odběrných míst," sdělila ČTK severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Poruchové čety jsou stále v terénu a opravují poškozené vedení. "Obnovení dodávek předpokládáme během dnešního dne," dodala.

Hasiči měli ve čtvrtek večer a v noci na dnešek zhruba 100 výjezdů k popadaným stromům. "Při zásahové činnosti nebyly zaznamenány žádné zraněné, usmrcené osoby," uvedla mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Do spadlého stromu narazil ve čtvrtek večer vlak s 37 lidmi na trati Košťálov - Semily, strom zastavil provoz i na trati mezi Železným Brodem a Velkými Hamry. Na obou místech už ale vlaky jezdí. Hasiči už odstranili i většinu popadaných stromů ze silnic. Uzavřen je stále kvůli spadlým stromům bezmála dvoukilometrový úsek silnice 2627 mezi Českou Lípou a Horní Libchavou. Pomocí výškové techniky hasiči také několikrát odstraňovali větve hrozící pádem na střechy rodinných domů. "Na Jablonecku byli hasiči voláni do obce Vrkoslavice, kde vítr uvolnil střešní krytinu právě z několika rodinných i bytových domů," uvedla mluvčí hasičů. Na Semilsku vyjížděli hasiči do Jižní ulice, kde strom spadl na tři parkující auta.

V kraji se aktuálně objevují jen ojedinělé sněhové přeháňky, většinou nesněží a teploty se pohybují od minus dvou do dvou stupňů Celsia. Stále fouká vítr, situace se ale podle silničářů uklidnila. Hlavní tahy v kraji jsou většinou jen holé a mokré. Na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu, která se vlivem oteplení začíná rozpadat a tvoří se vyjeté koleje. "Nasazujeme tam těžkou techniku, abychom tu sněhovou vrstvu strhli co nejvíce na asfalt," řekl Pospíšil. Dočišťovat se podle něj budou i silnice, kde jsou u krajnic zbytky popadaných stromů.