Ve čtvrtek kolem 21:00 bylo bez proudu až 30.000 odběrných míst. Dnes kolem 13:00 bylo poruch na vysokém napětí deset. Bez elektřiny jsou lidé hlavně na severu Čech. "Podařilo se nám obnovit dodávky téměř ve všech ostatních krajích. Na severu Čech pak již svítí také na Českolipsku," uvedla Holingerová. Poruchové čety se na některých místech k vedení dostávají obtížně a musí prořezávat popadané stromy. Přesto by měly být všechny poruchy odstraněny ještě dnes.

Hasiči měli ve čtvrtek kvůli vichřici po celé zemi téměř 700 zásahů, což je pětkrát víc než je běžný denní průměr. Nejpostiženějšími byly kraje Ústecký, Liberecký, Plzeňský, Středočeský a Karlovarský. Dvojnásobný byl i počet dopravních nehod.

Vítr se v noci uklidnil, přes den má podle meteorologů vát už jen mírný západní až jihozápadní vítr o rychlosti maximálně 20 km/h. Nyní mohou mít problém především řidiči, protože na některých silnicích leží sníh nebo namrzají, ve vyšších polohách se mohou objevit i sněhové jazyky.

Pro auta nad šest tun je na Liberecku neprůjezdná silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Kamiony neprojedou ani po silnici mezi Podomím a Drnovicemi na Vyškovsku a po silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Zavřená je také silnice mezi Dačicemi na Jindřichohradecku a Jemnicí na Třebíčsku, kde uvízlo několik kamionů. Podobná situace je také silnici I/23 mezi Telčí a Třebíčí. Uzavřen je stále kvůli spadlým stromům také bezmála dvoukilometrový úsek silnice 2627 mezi Českou Lípou a Horní Libchavou.

Problémy jsou i na hraničním přechodu Dolní Dvořiště, který byl dopoledne na několik minut zavřený kvůli uvízlému kamionu na rakouské straně. "Nyní je normálně průjezdný, ale může to tam klouzat a řidiči by měli počítat s komplikacemi," řekl ČTK dispečer jihočeských silničářů.

Správa Národního parku České Švýcarsko dnes vyzvala turisty, aby odložili návštěvu parku. Při vichřici popadalo podle prvních odhadů několik tisíc stromů, odhady jsou 4000 až 5000 metrů krychlových dřeva. Stromy leží i na turistických stezkách.

Kvůli vichřici a sněžení bylo ve čtvrtek odpoledne a večer neprůjezdných téměř 20 železničních tratí zejména v horských a podhorských oblastech. Nejčastější příčinou byly vyvrácené stromy na kolejích. Dnes zhruba ve 13:30 se podařilo obnovit provoz i na poslední z neprůjezdných tratí.

Meteorologové varují, že dnes bude trvale a místy i vydatně sněžit na jihozápadě Čech a na Vysočině, a to hlavně ve vyšších polohách. Během šesti hodin může napadnout až deset centimetrů sněhu. Večer se může ojediněle tvořit náledí