"Máme tu nyní výjimečnou situaci," uvedlo dnes na svých webových stránkách rakouské středisko zimních sportů Sankt Anton am Arlberg po uzavření silnic. Situaci každou hodinu vyhodnocovala lavinová komise. Před 22:00 SEČ agentura DPA ohlásila, že St. Anton je opět dosažitelný automobilem. Obec uzavírky zrušila.

V obci je nyní zhruba 10.000 turistů. Nepříjemná byla situace pro ty, kteří plánovali odjezd. Celou dobu však bylo možné opustit obec vlakem, ačkoli i železniční doprava je v některých částech regionu ochromena. Většinu lidí však situace nevyvedla z klidu, informovala DPA.

Z odlišného důvodu dnes byly uzavřeny silnice v západní části německého pohoří Harz. Oblast Oberharz je odříznutá od světa kvůli řádění orkánu Friederike a mnoha vyvráceným stromům. Přes řadu dopravních nehod v regionu dosud nebyl nikdo zraněn.

Právě v pohoří Harz dnes byla naměřena nejvyšší rychlost větru. Z nejvyšší hory Brocken bylo hlášeno 203 kilometrů za hodinu. Při bouři Kyrill, která se přes Německo přehnala před 11 lety, byla naměřena nejvyšší rychlost větru 202 kilometrů za hodinu.