Izraelské ministerstvo zahraničních věcí podle jordánského vládního mluvčího Muhammada Mumaního poslalo do Ammánu dopis, ve kterém vyjádřilo hluboký smutek a omluvu za loňský incident. Zavázalo se přitom, že Izrael proti viníkovi podnikne právní kroky.

Jordánsko již dříve oznámilo, že diplomatické styky s Izraelem neobnoví, dokud nebude pachatel trestně stíhán. Přestože měl člen ochranky diplomatickou imunitu, nemělo by mu to umožnit spáchat beztrestně vraždu, uvedl Ammán.

Izraelská ambasáda v Jordánsku byla uzavřena poté, co se člen ochranky krátce po incidentu díky diplomatické imunitě vrátil do vlasti, a jordánské úřady tak nedostaly možnost ho vyslechnout. Spolu s ním stáhl Izrael z Ammánu celý personál ambasády, včetně velvyslankyně.

Incident se stal v domě, kde člen ochranky bydlel. Podle jordánské policie šlo o chladnokrevnou vraždu, kdy Izraelec při hádce zastřelil šestnáctiletého zaměstnance nábytkářské firmy pracující pro ambasádu. Při střelbě byl zasažen i majitel domu, který posléze na následky zranění zemřel. Izrael naopak tvrdí, že člen ochranky vraždil v sebeobraně, když na něj mladík zaútočil a lehce ho zranil.