"V souvislosti se silnou vichřicí eviduje dispečink ČEZ Distribuce aktuálně tři desítky poruch na vedeních vysokého napětí a další desítky na nízkém napětí. Největší problémy máme v Karlovarském a Plzeňském kraji (Sokolovsko, Tachovsko a Karlovarsko), ale také na severní Moravě (Karvinsko a v lokalitě Frýdek - Místek) v kraji Královéhradeckém (Trutnovsko, Hradecko). Poruchy evidujeme také ve středních Čechách (Příbramsko) a v Ústeckém kraji (Děčínsko), ale zde je situace o poznání klidnější," popsala situaci mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Na západě Čech se ale situace lepší. "Největší výpadky byly na Sokolovsku, kde bylo až 4000 odběrných míst bez proudu, ale nyní je to už jen 1500. Na Karlovarsku to bylo okolo 1200. Situace se ale postupně zlepšuje, vítr už slábne," řekla večer ČTK mluvčí ČEZ pro západní Čech Michaela Jirovcová.

Nejčastější příčinnou poruch na vedení je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory, přetrhané vodiče. Silný vítr a s ním spojené následky se postupně přesunují na východ.

Například v Karlovarském kraji hasiči už odpoledne vyjížděli k více než 40 událostem, které se týkaly popadaných stromů nebo poruch vedení elektřiny. Dalších šest výjezdů způsobil vítr na střechách. V podvečer ale příval nových událostí ustal.

Energetici i hasiči mají v paměti podobnou situaci před 11 lety, kdy se Českem prohnal orkán Kyrill. Skupině ČEZ tehdy způsobil škody na zařízení ve výši asi 90 milionů korun a bez elektřiny se ocitlo 1,1 milionu odběrných míst na zásobovacím území ČEZ Distribuce.

Pavel Peňás dr