KLDR minulý týden, při prvních oficiálních rozhovorech mezi oběma Korejemi od roku 2015, oznámila, že na olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu vyšle svou delegaci. Oznámení o severokorejské účasti na olympiádě snížilo napětí na Korejském poloostrově po opakovaných severokorejských raketových a jaderných testech.

Ve středu se zástupci obou Korejí dohodli, že při slavnostním zahájení olympijských her nastoupí Severní a Jižní Korea společně pod jednou vlajkou. Obě země také postaví poprvé v historii společný olympijský tým; mělo by se jednat o družstvo hokejistek. Zmíněné kroky ještě musí schválit Mezinárodní olympijský výbor, který se s představiteli Severní a Jižní Koreje sejde v sobotu v Lausanne.

Spojené státy, Japonsko a další země ale v posledních dnech upozorňují, že Severní Korea se nadále odmítá vzdát svého jaderného a raketového zbrojního programu, a zdůrazňují nutnost pokračovat v tlaku na KLDR prostřednictvím sankcí. Australský premiér Malcolm Turnbull při své dnešní návštěvě Japonska přivítal obnovu dialogu mezi Severní a Jižní Koreou, podotkl ale současně, že společný nástup delegací obou zemí na zimní olympiádě k denuklearizaci Korejského poloostrova nepovede.

"(Severokorejci) mají dlouhodobě ve zvyku stupňovat zbrojení, pak na chvíli zklidnit situaci a snažit se přesvědčit lidi, že mění svůj přístup, přitom však nic nezměnit a znovu pokračovat ve zbrojení," řekl Turnbull.

Jihokorejský list Čoson ilbo dnes napsal, že Severní Korea se 8. února chystá uspořádat vojenskou přehlídku u příležitosti 70. výročí vytvoření stálé armády. Zúčastnit se jí má asi 12.000 vojáků, k vidění bude dělostřelectvo i další zbraně, uvedly nejmenované jihokorejské vládní zdroje.

Paektu Cultural Exchange, kanadská organizace působící v Číně, nabízí podle deníku Čoson ilbo pětidenní zájezd do KLDR s návštěvou přehlídky. Účastníci vyjedou 5. února z čínského města Tan-tung, prohlédnou si severokorejské město Kesong, které dříve fungovalo jako společná korejská průmyslová zóna, a pohraniční mírovou vesnici Pchanmundžom a 8. února zhlédnou u severokorejské metropole Pchjongjangu vojenskou přehlídku, uvedl Čoson ilbo.

Na obří vojenské přehlídce v dubnu 2017, u příležitosti 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena, severokorejská armáda představila celou řadu vyspělých zbraní, patrně včetně nové mezikontinentální balistické rakety.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un ve svém novoročním projevu zmínil plán velké oslavy 70. výročí vzniku armády. Ve stejném projevu také řekl, že KLDR zvažuje účast na olympiádě v Jižní Koreji.