Turecko, ale také Írán, Sýrie a Rusko jsou proti vytvoření pohraničního sboru. Turecko pohrozilo ofenzivou proti syrskému pohraničnímu městu Afrín, pokud budou USA vznik nové jednotky podporovat. Podle Damašku jde o vměšování a podle Ruska o začátek územního rozpadu Sýrie.

Tillerson řekl novinářům, že celá situace je špatně interpretována. "Někdo se špatně vyslovil, nesestavujeme žádnou pohraniční bezpečnostní jednotku. Považujeme za nešťastné, že něčí poznámky vyvolaly takový dojem. My nic takového neděláme," řekl Tillerson.

Tento týden se začaly objevovat podrobnosti o chystané jednotce. Podle nich už začal výcvik první skupiny i nábor nových členů. Zpola měla pohraniční sbor tvořit arabsko-kurdská koalice SDF, druhou půlku pak nováčci. Turecko na zprávy reagovalo velmi ostře, protože kurdské milice, které jsou součástí SDF, řadí k teroristům a nepřeje si mít tyto oddíly u své hranice. "To je velmi špatný krok, trpělivost Turecka je u konce," řekl vicepremiér Bekir Bozdag.

Tillerson prohlásil, že USA Turecko informovaly, že mají v úmyslu pouze pomoci, aby "místní jednotky zajistily bezpečnost na osvobozených územích" v Sýrii.

Çavuşoglu dnes prohlásil, že Turecko není s Tillersonovým prohlášením spokojeno. Ankara chce podle něj vidět konkrétní důkazy toho, že Spojené státy ukončí spolupráci s "teroristickými skupinami". Yildirim řekl, že "USA musejí vyvrátit nejasnosti a změnit postoj vůči Turecku ve prospěch lepších vztahů".