"Rusko nám se Severní Koreou vůbec nepomáhá," řekl Trump. "S čím nám pomůže Čína, to Rusko podryje," dodal s tím, že pozice v této věci uvolněné Čínou přebírá Rusko.

Na adresu Pekingu hovořil Trump pochvalně, Čínu ocenil například za zastavení dodávek ropy a uhlí. Dodal ale, že Čína by se mohla snažit ještě více.

Ačkoli v minulosti Trump nevylučoval možné přímé jednání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, nyní vyjádřil pochybnosti, zda by takové rozhovory k něčemu vedly. Na dotaz, zda se pokusil o navázání nějaké formy komunikace s Kimem, se kterým si přes média často vyměňuje urážky, odmítl odpovědět.

O jednání s KLDR ale stojí americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který dnes řekl, že v zahájení rozhovorů k řešení krize věří. Dodal také, že je očividné, že mezinárodní sankce na KLDR tvrdě dolehly. Podobně jako Trump ocenil i Tillerson postoj Číny.

Prezident v rozhovoru s Reuters rovněž odmítl sdělit, zda USA zvažují omezený preventivní úder, který by KLDR dal jasně na srozuměnou, že Washington nehodlá ustoupit. "Hrajeme velmi, velmi těžkou hru pokeru, kdy nechcete odhalit, co máte v ruce," vysvětlil.

KLDR se svým balistickým a jaderným programem k nelibosti Spojených států výrazně pokročila v možnosti zasáhnout americké území. "Ještě tam nejsou, ale jsou blízko. Pokrok dělají každý den," řekl Trump. Někteří odborníci se ale s ohledem na poslední severokorejský balistický test domnívají, že KLDR je možná schopná zasáhnout raketou i hlavní město Washington.