"Zažili jsme první vážnou a korektní debatu o povolebním uspořádání," řekl Chovanec novinářům po schůzce se zástupci ANO. Diskuse se podle něj týkala programu a představitelé ČSSD zopakovali, že požadují proevropskou vládu, která bude podporovat mladé rodiny a nájemní bydlení. Přesné znění programových podmínek sociální demokraté zašlou ANO, další jednání by se mohlo uskutečnit do konce ledna.

Programové průniky budou podle vicepremiéra a ministra životního prostředí Brabce hledat expertní týmy obou subjektů. Za hnutí ANO bude v čele týmu on, za sociální demokraty Lubomír Zaorálek, který byl ve sněmovních volbách lídrem ČSSD.

ČSSD podle Chovance také zopakovala, že je pro ni nepřekročitelná podmínka, aby ve vládě nebyl nikdo trestně stíhaný. Premiér a předseda ANO Babiš čelí obvinění z podvodu kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo. Babiš už dříve řekl, že otázka jeho účasti ve vládě je otázka pro celé hnutí ANO. ČSSD kvůli Čapímu hnízdu také požaduje, aby ANO nekontrolovalo ministerstva financí, spravedlnosti a vnitra.

Faltýnek po schůzce řekl, že podmínky sociální demokracie v pondělí projedná celostátní výbor hnutí. Dodal, že role Babiše jako předsedy vlády podle něj není otázka pro diskusi. "Znám názor jak poslaneckého klubu, kde jsme to diskutovali minulý týden, tak předpokládám i názor vedení hnutí, že my jinou variantu nemáme," uvedl Faltýnek. "Stojíme za svým předsedou a za svým premiérem," doplnil.

Chovanec uvedl, že ze strany ANO zazněla jako programová priorita důchodová reforma. ČSSD se na ní podle něj chce podílet i v případě, že by se s ANO na spolupráci nedohodla a působila by jako opoziční strana.

Úřadující předseda ČSSD také upozornil na to, že jen ANO a ČSSD by dohromady nezískaly ve Sněmovně většinu. ANO má 78 poslanců, sociální demokraté 15. Bylo by tedy potřeba, aby ANO získalo podporu ještě nějakého dalšího subjektu.