Ve všech případech kromě jednoho byli mezi zabitými civilisté. Mechanismus pro monitorování příměří a přechodných bezpečnostních opatření zřízený už v roce 2015 v rámci tehdejších jednání o míru v Jižním Súdánu to označil za "tragické".

"Navzdory odhodlání stále v terénu pozorujeme boje," řekla AP mluvčí pozorovacího orgánu Ruth Feeneyová s tím, že porušování příměří je "zakořeněné a velmi rozšířené". Nové zprávy viní opoziční povstalce ze zahájení útoku na město Koch jen několik hodin po začátku platnosti klidu zbraní, vojáky prezidenta Salvy Kiira pak z krádeží civilního majetku a z vyvolání bojů ve městě Mundri a jeho okolí. Obě strany hodnocení odmítají a z porušování příměří se obviňují navzájem.

Občanská válka v Jižním Súdánu už vstoupila do svého pátého roku. Začala v roce 2013 po rozchodu prezidenta Kiira a viceprezidenta Rieka Machara, postupně se však do bojů zapojily další strany a konflikt je tak velmi nepřehledný. Světové agentury poukazují na to, že jihosúdánské obyvatelstvo je rozdělené především podle etnického klíče a i hlavní dva aktéři války pocházejí z jiných etnických skupin.

Pokud nadále nebude vánoční příměří respektováno, půjde o další neúspěšný pokus ukončit dlouhý konflikt v nejmladším státě světa. Nová mírová jednání se mají uskutečnit na začátku února v sousední Etiopii, pozorovatelé jsou však podle AP skeptičtí.

Uvádějí, že v Jižním Súdánu pokračuje verbování dětských vojáků a nadále je zde rozšířené sexuální násilí. "Je pravděpodobné, že v budoucnu přijdou další podobná hodnocení," soudí Feeneyová.