Velmi silně foukat začne ve čtvrtek odpoledne. Na jihu republiky může vítr dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na horách až 125 km/h. V noci na pátek bude slábnout. Podle meteorologů čtvrteční situace "trochu" připomene výročí, kdy do Česka před 11 lety v lednu dorazil Kyrill. Tentokrát nese tlaková níže označení Friederike, do Česka dorazí postupně přes Německo a Polsko.

Kvůli velmi silnému větru a hustému sněžení se ve čtvrtek odpoledne a večer očekávají na horách na severu závěje. Lidé proto mají v případě jízdy počítat se zpožděním, pamatovat by měli na zimní výbavu, teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a občerstvení. Možné jsou i komplikace se zásobováním a zdravotnickými službami, vyloučit se nedají ani výpadky elektrického proudu.

"Dnes a v noci na čtvrtek se budou vyskytovat sněhové přeháňky, které mohou být lokálně intenzivní. Během čtvrtečního dne bude od západu sněžit, přechodně i silně. Sněžení bude postupně v polohách pod 700 m, na jihu a západě pod 1100 m přecházet do deště se sněhem nebo do deště. Zejména na horách na severu může napadnout až 30 cm nového sněhu," uvedli dnes meteorologové.

Výstraha před silným sněžením s vysokým stupněm nebezpečí platí od dnešního poledne v Čechách do čtvrtečních 11:00, na Moravě a ve Slezsku do čtvrtečních 16:00.

"Během čtvrtečního odpoledne od západu významně zesílí vítr. V jižní polovině území se místy vyskytnou nárazy až 90 km/h, na horách kolem 110 km/h. V severní polovině území bude vítr velmi silný s nárazy kolem 90 km/h a na horách kolem 125km/h. V noci na pátek bude vítr slábnout," uvedl ČHMÚ. Silný vítr bude foukat v celé republice, v devíti krajích půjde o velmi silný vítr s vysokým stupněm nebezpečí. Výstraha bude platit od čtvrtečního poledne do pátečních 03:00.