Íránští povstalci z řad Húsíů v uplynulých měsících odpálili na Saúdskou Arábii několik raket. Přestože se útoky uskutečnily bez závažných škod, prohloubilo to napětí mezi Rijádem a Teheránem.

Saúdská Arábie obviňuje Írán z vyzbrojování šíitských rebelů v Jemenu, což Teherán odmítá. Rebelům v Jemenu se už podařilo získat kontrolu nad hlavním městem Saná a dalšími částmi této chudé blízkovýchodní země.

Začátkem loňského listopadu Saúdská Arábie zneškodnila balistickou raketu, která byla vypálena z Jemenu směrem k mezinárodnímu letišti v Rijádu. Následně Rijád uvalil na Jemen dopravní blokádu s cílem zabránit povstalcům v dalším vyzbrojování.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domov. Asi milion lidí se nakazil cholerou, která loni v zemi zabila na 2200 osob, z toho třetina byly děti. V důsledku nemocí či podvýživy tam loni zemřelo přes 50.000 dětí. Jemenské zdravotnictví se v důsledku války prakticky rozpadlo. Většina nemocnic se potýká s nedostatkem léků, chybí peníze na zaplacení lékařů a značná část populace není očkovaná.