"My jsme na místě zdokumentování všech těch nehod, které se tam staly, už ukončili. V práci pokračuje odtahová služba," řekla ČTK mluvčí policie Dana Čírtková po 21:00. Policejní hlídky také umožnily odjezd z dálnice osobním vozům čekajícím v koloně směrem na Prahu, kamiony na D1 zůstaly.

Havarovaná vozidla byla zaklíněna, kvůli jejich odstranění nasadili záchranáři těžkou speciální techniku. Pro osobní auta zablokovaná směrem na Prahu policie později odpoledne upravila sjezd odstraněním středových svodidel na 100. kilometru dálnice. Auta přejížděla v protisměru ke sjezdu z D1 u Jihlavy, řidiči mohli na dálnici najet zpátky na 90. kilometru u Humpolce.

Veřejnosti sloužila mimořádná informační telefonní linka, její provoz hasiči ukončili ve 21:30. Od 16:00 na ní operátoři odbavili přes 130 hovorů. Uvedla to mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Hasiči na D1 lidem také nabízeli deky a čaj.

Záchranáři přepravili z dálnice do nemocnic v Pelhřimově a Jihlavě deset zraněných lidí. "Šlo o jedno středně těžké a devět lehčích zranění," uvedla ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová. Záchranka odvezla z D1 kvůli vyšetření také jedno dítě, u něhož zranění zjištěno nebylo.

Na Vysočině dnes místy hustě sněžilo a foukal vítr. V celém kraji se staly desítky nehod, v kopcích nemohly vyjet kamiony. Doprava se na D1 zastavila před 12:30. Na 99. kilometru dálnice směrem na Prahu do sebe narazilo deset nákladních a tři osobní auta. Karambol o půl kilometru dál ve stejném směru se týkal 14 nákladních a šesti osobních automobilů. Ve stejném úseku dálnice směrem na Brno byla další nehoda autobusu a dvou osobních aut.

Záchranáři v odpolední tiskové zprávě uvedli, že kvůli vyproštění havarovaných vozidel přijela na D1 speciální jednotka záchranného útvaru hasičů a hasičská technika Správy železniční dopravní cesty z Havlíčkova Brodu.