Manifestace se kromě Barcelony konají mimo jiné ve městech Sabadell, Tarragona, Lleida, Girona či Reus. Ve všech z nich lidé nesou podle záběrů ze sociálních sítích transparenty s nápisem "Svobodu pro politické vězně", jimiž označují dva lídry separatistických organizací Jordiho Sáncheze a Jordiho Cuixarta a dva exministry katalánské vlády Oriola Junquerase a Joaquima Forna.

Sánchez a Cuixart jsou ve vazbě od poloviny října kvůli tomu, že v září svolali demonstraci na protest proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády. Důvodem zásahu bylo referendum, které tamní vláda chystala a nakonec i uspořádala 1. října přes zákaz Madridu. Dva exministři jsou ve vazbě od začátku listopadu kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Ze stejného důvodu je obviněna celá regionální vláda, kterou Madrid koncem října kvůli tomu odvolal.

Dnešní večerní demonstraci svolaly před radnice měst po celém Katalánsku organizace Ómnium a Katalánské národní shromáždění (ANC), jejichž lídry jsou Sánchez a Cuixart. V Barceloně se lidé začali scházet už v 19:00 SEČ na pěti místech, aby se spojili ve společný průvod, který má končit před budovou nejvyššího soudu Katalánska.

Demonstrace se koná vpředvečer ustavujícího zasedání katalánského parlamentu, který vzešel z prosincových voleb. Ty vyhlásil Madrid po rozpuštění parlamentu, když převzal přímou správu nad Katalánskem. Správa by měla skončit sestavením nové vlády, což se ale zřejmě protáhne. Spekuluje se i o nových volbách. Separatisté sice opět získali absolutní většinu v katalánském parlamentu, kterou ale nemají bez uprchlých exministrů. Ti byli zvoleni poslanci, jsou ale v Belgii a v případě návratu do Španělska jim hrozí zatčení.