"Cítím bolest a hanbu, když pomyslím na nenapravitelné škody způsobené dětem některými církevními představiteli. Je správné požádat o odpuštění a s veškerým úsilím pomoci obětem a zároveň nedopustit, aby se něco podobného opakovalo," řekl papež v prezidentském paláci v Santiagu. Vysloužil si tím dlouhý potlesk přítomných i věřících, kteří jeho projev sledovali na velkých obrazovkách v O´Higginsově parku při čekání na mši.

Španělský deník El País nicméně přinesl nesouhlasnou reakci jedné z obětí. "Jsou to prázdná slova, která způsobují ještě větší bolest. Všichni víme, že pro oběti neudělali absolutně nic," řekl listu El País Juan Carlos Cruz, který nyní žije v USA a který byl jednou z obětí zneužívání. Podle něj jsou v Chile stále aktivní biskupové, kteří o zneužívání věděli a tyto činy kryli. Cruz uvedl i konkrétní jména biskupů, mezi nimiž citoval biskupa z jihochilského Osorna Juana Barrose.

Barros byl dlouholetým blízkým spolupracovníkem chilského kněze Fernanda Karadimy, kterého Vatikán v roce 2011 uznal vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých a zakázal mu církevní činnost. Některé z Karadimových obětí, které se neúspěšně snažili vyjednat setkání s František během jeho nynější cesty, požadují Barrosovo odvolání. Papež František ale Barrose v minulosti několikrát hájil s tím, že proti němu nejsou žádné důkazy.

Papež dnes také v prezidentském paláci hovořil o tom, že je potřeba naslouchat domorodcům, na které se často zapomíná. Vyzval k ochraně jejich práv a kultury, "aby se neztratila část identity a bohatství tohoto národa," citovala jej agentura AFP.

Domorodí Araukánci (Mapučové) žijí na jihu Chile, kde se jejich počet odhaduje asi na 1,5 milionu, dalších asi 200.000 jich žije v sousední Argentině. V obou zemích bojují za návrat půdy, kterou jejich předci v regionu po staletí vlastnili. Po příchodu španělských dobyvatelů i po vyhlášení nezávislosti Argentiny a Chile se jim dařilo udržet část území až do konce 19. století, kdy jim je vláda s pomocí armády zabrala.

Papež se na jih Chile chystá ve středu, kdy ve městě Temuco odslouží mši a setká se se zástupci Araukánců.

Na mši pod širým nebem v santiagském O´Higginsově parku dnes papež vyzval zúčastněné, aby aktivně přispěli k míru a spravedlivé společnosti. Ta podle něj nevzejde z "kritiky" ani z "levných slov těch, kteří si myslí, že ví všechno" a slibují štěstí "jedním kliknutím". Papež vzpomněl i na jednoho ze svých předchůdců Jana Pavla II., který jako poslední papež před ním navštívil Chile v roce 1987. "Přátelé v Chile jsou s Tebou," volali na Františka věřící.