Půlku sboru má tvořit nynější arabsko-kurdská koalice SDF, která bojovala proti radikálům, zbylí členové mají být nově naverbovaní lidé. Výcvik první skupiny už začal.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Kásemí dnes záměr označil za "zjevné vměšování do syrských záležitostí", které "přiživí válečný oheň". Vyzval také USA, aby stáhly všechny své vojáky ze Sýrie. Nyní je jich tam asi 2000 a byli zapojeni do bojů proti Islámskému státu (IS). Ministr obrany James Mattis řekl, že tam zůstanou, aby se předešlo vzniku dalšího IS.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí přirovnal vznikající pohraniční sbor k "teroristické armádě". Kurdské milice YPG, které jsou spojenci USA a mají být v pohraniční jednotce zastoupeny, řadí Turecko k teroristickým organizacím.

Vlastní armádu mělo Turecko v Sýrii od srpna 2016 do loňského března. Oficiálně ji tam poslalo k ochraně hranice, ale především se snažilo zabránit Kurdům rozšiřovat území, které jejich milice v syrské válce získaly pod kontrolu a které je hlavně u turecké hranice.

Turecko už několik dní hrozí obnovením bojů v oblasti Afrínu v provincii Halab (Aleppo). Erdogan dnes řekl, že se této turecké ofenzívy proti Kurdům zúčastní také syrské povstalecké skupiny. Podle tureckých sdělovacích prostředků bude ofenzíva zahájena v nejbližší době. Náčelník generálního štábu turecké armády Hulusi Akar dnes prohlásil že Turecko nedovolí, aby YPG v boji někdo poskytoval podporu.