"Vozidla jsou zaklíněna a jejich odstranění předpokládá nasazení těžké speciální techniky, která už je na místě," uvedli záchranáři k nehodě na D1. Pro osobní auta zablokovaná v koloně směrem na Prahu policie upravila sjezd odstraněním středových svodidel na 100. kilometru dálnice. Auta přejíždějí v protisměru ke sjezdu na 112. kilometru D1 u Jihlavy. Objízdná trasa po regionálních silnicích vede přes Pelhřimov k dálničnímu exitu Humpolec na 90. kilometru D1. Kamiony drží policie na dálnici.

Kvůli situaci na D1 zasedá pracovní skupina krizového štábu Kraje Vysočina. Pro veřejnost byla aktivovaná informační telefonní linka 950 270 176. Hasiči na dálnici lidem nabízejí deky a čaj.

Záchranáři přepravili z dálnice do nemocnic v Pelhřimově a Jihlavě deset zraněných lidí. "Šlo o jedno středně těžké a devět lehčích zranění," uvedla Filová. Záchranka odvezla z D1 kvůli vyšetření také jedno dítě, u něhož zranění zjištěno nebylo.

Silničáři žádají řidiče, aby z Humpolce na Jihlavu nejezdili po silnici 348 na Petrovice a Štoky. "Tam je to špatné, silnice je úzká a zasekaná. Ať jezdí na Jihlavu přes Havlíčkův Brod a zpátky také," řekl Hubený.

Na Vysočině dnes místy hustě sněžilo a foukal vítr. Doprava se na D1 zastavila před 12:30. Na 99. kilometru dálnice směrem na Prahu do sebe narazilo deset nákladních a tři osobní auta. Karambol o půl kilometru dál ve stejném směru se týká 14 nákladních a šesti osobních automobilů. Další nehoda tří vozidel se stala ve stejném úseku dálnice směrem na Brno. Tam byl autobus a dvě osobní vozidla.

Kvůli vyproštění havarovaných vozidel zasahuje na D1 i speciální jednotka záchranného útvaru hasičů a hasičská technika Správy železniční dopravní cesty z Havlíčkova Brodu. Situace je kvůli počasí problematická na silnicích v celém kraji. Policie zaznamenala od rána do 15:00 celkem 60 dopravních nehod.

Věra Stejskalová Václav Koblenc dr