Jeden z novinářů se Trumpa na Floridě dotázal, zda je rasista - s poukazem na prezidentovy údajné výroky na nedávném setkání se zákonodárci. Trump údajně Haiti a africké státy označil za "prdel světa", když mluvil o imigrantech z těchto zemí.

"Ne, nejsem rasista. Jsem nejméně rasistickým člověkem, s jakým jste kdy dělal rozhovor," prohlásil Trump. Minulý týden se prezident ohradil proti zprávám, že na čtvrteční schůzce se senátory obou stran v Bílém domě použil na adresu přistěhovalců z karibských a afrických zemí vulgarismus. Připustil ale, že použitá slova byla tvrdá.

Slova přisuzovaná Trumpovi se objevila v médiích a vyvolala diplomatický skandál. Například velvyslanci 54 afrických zemí zastoupení v OSN Trumpa v pátek vyzvali, aby svůj hanlivý výrok o imigrantech z Haiti a z Afriky odvolal a aby se za něj omluvil.

Někteří republikánští účastníci schůzky začali v neděli tvrdit, že Trump zmíněná slova nikdy nepoužil. "Já jsem to slovo neslyšel. A to jsem neseděl od Donalda Trumpa dál než Dick Durbin," řekl v televizi CBS republikánský senátor Tom Cotton na adresu svého demokratického kolegy Durbina, který v médiích o prezidentově vulgárním výroku hovořil. Stejně jako Cotton mluví i jeho spolustraník David Perdue, podle něhož Durbin Trumpův výrok "hrubě zkreslil". Podle listu The New York Times těmito spory klesají šance, že se podaří dosáhnout dohody o imigrační reformě.

Sám Trump na základě tvrzení spřízněných senátorů v neděli zpochybnil, že by hanlivý výrok pronesl. "Vidíte, co říkají různí senátoři přítomní schůzce o mých výrocích? Žádné nebyly."

Ani prezident si však podle svých nedělních prohlášení není zcela jist, zda se dohody chránící před deportací imigranty přivezené do USA v dětském věku podaří dosáhnout. Nedlouho poté, co na twitteru napsal, že je kvůli demokratům dohoda zřejmě mrtvá, prohlásil, že je "připraven, ochoten a schopen" jí dosáhnout.

Zatímco značná část veřejnosti má Trumpovi ostré a mnohdy protichůdné výroky za zlé, jeho bývalá choť Ivana dnes v britské televizi svého někdejšího manžela hájila s tím, že není rasista, ale dostává protichůdné rady, což jej mate. Možná proto podle ní Trump říká "hloupé věci", které ale ve skutečnosti nemyslí vážně.

Trump chce do 19. ledna docílit přijetí imigrační reformy, jejíž součástí má program DACA výměnou za ústupky demokratů v jiných bodech být. Právě 19. ledna vyprší lhůta platnosti zákona o financování vládních úřadů, k jehož prodloužení republikáni nezbytně potřebují hlasy demokratů, kteří svou podporu vážou právě na ochranu dětských přistěhovalců.

V neděli přitom americké úřady začaly znovu přijímat žádosti o obnovu povolení k pobytu v rámci příslušného programu DACA po výroku sanfraciského soudce, který minulý týden zablokoval prezidentův plán původní program DACA zrušit.

Program DACA chrání před deportací zhruba 800.000 lidí, z nichž mnozí jsou nyní ve středoškolském nebo vysokoškolském věku. Trumpova administrativa oznámila rozhodnutí zrušit po přechodné půlroční lhůtě program DACA loni v září. Podle Trumpa je program neústavní.