"ODS vidí ve výsledku prvního kola prezidentské volby šanci naplnit politický cíl, kterým je ukončení působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Voliči v prvním kole rozhodli o tom, že protikandidátem Miloše Zemana ve druhém kole bude Jiří Drahoš. Proto mu ODS vyjadřuje podporu," uvedl ve svém návrhu Fiala.

Politickým cílem ODS podle něj zůstává, aby Zeman nepokračoval ve funkci prezidenta. "Myslím, že tomuto cíli jsme se přiblížili, a tomuto odpovídá i usnesení kongresu," uvedl Fiala. Podle něj voliči sami v prvním kole dali najevo, že si přejí změnu a koncentrovali v rámci vyzyvatelů hlasy směrem k Drahošovi. "Je to důležité rozhodnutí nejenom proto, jakým způsobem bude vykonávána funkce prezidenta,... ale bude to důležité i pro utváření vládní politiky," míní Fiala. Přestože usnesení podporující Drahoše podpořila drtivá většina kandidátů, návrh nezískal jednomyslnou podporu.

"Tady nejde o to, že ve druhém kole je kandidát, z kterého by byli voliči a členové ODS nadšeni, tady jde o to, že náš politický cíl je porazit Miloše Zemana. Náš politický cíl je, abychom měli hlavu státu, která plní svoje funkce, respektuje Ústavu, respektuje parlamentní demokracii, a tohle Jiří Drahoš splňuje," doplnil Fiala.

Dosavadního prezidenta Miloše Zemana volilo v prvním kole 38,56 procenta lidí, bývalému předsedovi Akademie věd Jiřímu Drahošovi, který se Zemanem postoupil do volebního finále, dalo hlas 26,6 procenta voličů.

Už v sobotu Fiala uvedl, že další mandát prezidenta Zemana není v nejlepším zájmu České republiky, a vyzval občany, aby přišli k prezidentským volbám. Podle Fialy si Zeman potřebuje odpočinout.

"Shodneme se na tom, že současný způsob výkonu funkce prezidenta naši společnost rozděluje," řekl v sobotu Fiala. Z úřadu, který podle předsedy ODS v demokratické tradici vždy představoval noblesu, Zeman udělal pokleslou reality show a ke konci mandátu místy i tragikomedii. Prezident navíc občas zpochybňuje některé klíčové strategické zájmy České republiky, řekl rovněž Fiala.