Podle mluvčí olomoucké vazební věznice Markéty Doleželové vězni informace o jednotlivých kandidátech sledovali. Získat je mohli prostřednictvím televize, rozhlasu či z denního tisku, uvedla mluvčí. "Celkem 83 vězněných osob, což je 39 procent z celkového počtu oprávněných voličů, projevilo ve Vazební věznici Olomouc zájem zúčastnit se voleb prezidenta České republiky. Zájem o prezidentské volby je oproti podzimním parlamentním značný, těch se totiž účastnilo jen 15 procent z celkového počtu možných voličů," řekla ČTK Doleželová.

Větší zájem je o letošní volbu prezidenta i ve srovnání s lednovou volbou v roce 2013, kdy se prvního kola účastnilo 26 procent voličů a do druhého o tři procenta více, doplnila mluvčí věznice.

V Mírově na Šumpersku se do seznamu zapsalo v porovnání s posledními prezidentskými volbami vězňů o něco méně. V roce 2013 to bylo 321 odsouzených, odvolila jich však v prvním kole jen zhruba polovina. "V letošním roce se může zúčastnit prezidentských voleb 360 našich odsouzených. V seznamu voličů je zapsáno 227 odsouzených se zájmem se voleb zúčastnit," řekl ČTK pracovník věznice František Richter. "Podle našich informací odsouzení se tématu voleb věnovali. Probíhají mezi nimi diskuze, kdo koho vlastně bude volit," doplnil Richter.

Za vězni v jedné z nejtěžších věznic v zemi, kde si trest odpykávají i doživotně odsouzení, se vydali členové volební komise již v pátek. "Z 227 zapsaných vězňů odvolilo v pátek 132. Během dneška jsme se do věznice již nevraceli," řekla dnes ČTK pracovnice volební komise v Mírově. Vězni do výsledků voleb v Mírově významně zasáhli. Z 304 lidí, kteří přišli v obci k volbám, tvořili 43,4 procenta hlasujících.

V Mírově nakonec s přehledem vyhrál Zeman, který získal 47,85 procent hlasů. Druhé místo obsadil Jiří Drahoš a na třetím s 10,56 procenty skončil textař Michal Horáček. Před pěti lety v prvním kole Zeman na Mírově favoritem nebyl. První kolo zde vyhrál Karel Schwarzenberg s 26,27 procent hlasů, Zeman obsadil až druhé místo s 23,44 procenty. Třetí místo zde tehdy obsadil Vladimír Franz s 14,4 procenty hlasů.