"Není pro mě překvapením postup pana Miloše Zemana ani postup pana profesora Jiřího Drahoše," komentoval jedenačtyřicetiletý lékař výsledky prvního kola. Svou porážku nesl s velkým nadhledem.

"Přiznám se, že jsem čekal trochu víc pro pana Miloše Zemana, takže z tohoto pohledu je to pro mě překvapení. Mám za to, že demokratický blok se sjednotí a že podpora pana Drahoše bude samozřejmě jiná, protože teď se rozdělovala mezi několik kandidátů," konstatoval. "Naše země potřebuje změnu na prezidentském postu. Někoho, kdo nás bude důstojně reprezentovat v zahraničí, a někoho, kdo může do této společnosti vnést pozitivní náladu," pokračoval.

Hilšera mrzí výsledek jednoho z jeho soupeřů Vratislava Kulhánka, který skončil poslední. Lékař prozradil, že po vzájemném seznámení v kampani mu byl právě Kulhánek lidsky nejbližší. Hilšera také trochu zklamala volební účast, očekával ji vyšší. "My politici se budeme muset snažit, abychom vytvářeli více důvěry ve společnosti, aby lidé k volbám chodili," podotkl. Vyzval také voliče, aby za dva týdny odevzdali své hlasy. "Je důležité, abychom o sobě nenechali rozhodovat někoho jiného," zdůraznil.

Svůj vlastní volební výsledek - zhruba devět procent hlasů - označil za dobrý. "Velice si vážím té obrovské podpory. Byly chvilky, kdy jsem měl pocit, že to asi vzdám, ale chtěl jsem dokázat, že je možné v této zemi změnit věci k lepšímu, že je možné dělat politiku lidsky a pro lidi. Chci to pro nás, pro naše děti, ale i pro naše rodiče," řekl v projevu, který jeho spolupracovníci podbarvili písní What a Wonderful World v podání Louise Armstronga a zakončili vystřelením konfet.

Hilšer připomněl, že do kampaně vstupoval z pozice neznámého člověka a s minimem finančních prostředků. "Musím říct, že cítím velkou odpovědnost v tom, abych nějakým způsobem pokračoval dál. Nechci vás zklamat a nechci zklamat tu naději, kterou jste ve mě dali. Takže rozhodně nezmizím ze scény," vzkázal. Zatím prý ale do hloubky nepřemýšlel o tom, jak bude se získaným politickým kapitálem zacházet. "Je trochu škoda, že nebudeme mít toho nejmladšího prezidenta, ale třeba příště," uzavřel s úsměvem.