Rjabkov řekl, že Rusko učiní vše pro zachování dohody, a vyzval spojenecké země, aby se zachovaly stejně. "Tuto dohodu nelze měnit s použitím buldozeru," sdělil Rjabkov.

Trump v pátečním prohlášení vyzval evropské spojence a americký Kongres, aby mu pomohli napravit "katastrofální chyby" dohody, již za USA uzavřela administrativa jeho předchůdce Baracka Obamy. Dohoda, k jejímž signatářům dále patří Írán a pět dalších zemí, zmírňuje protiíránské hospodářské sankce výměnou za zpomalení íránského jaderného programu. Má ale časově omezenou platnost a Trump ji už od své předvolební kampaně označuje za špatnou. O sankčním režimu se v USA rozhoduje každých 120 dní. Trump v pátek sdělil, že je to naposledy, co dává souhlas se zmírněným sankčním režimem.

Íránské ministerstvo zahraničí dnes v prohlášení uvedlo, že Teherán na žádnou změnu dohody nepřistoupí "ani teď, ani v budoucnu" a že "neučiní nic nad rámec svých závazků". Nehodlá připustit, aby Trump prosadil svůj požadavek, aby dohoda zahrnula také omezení íránského balistického programu.

Írán provádí testy svých raket, což Washington označuje za porušení dohody, avšak Teherán nikoli. Text mu nařizuje pouze nevyvíjet rakety schopné nést jadernou nálož; testované střely podle Teheránu takové hlavice nést nemohou.

Trump v pátek také ohlásil oddělené sankce za testy balistických střel a za údajné porušování lidských práv v Íránu. Jedním ze 14 postižených, na něž se tyto sankce vztahují, je Sádek Larídžání, který stojí v čele íránské justice. Podle íránského ministerstva zahraničí tím Trump "překročil všechny meze". Tyto sankce podle úřadu odporují mezinárodnímu právu a vyvolají "ostrou íránskou reakci".