První kolo vyhrál se 38,4 procenty hlasů 51letý Weah, který se o nejvyšší úřad uchází již potřetí, 73letý Boakai získal podporu necelých 29 procent voličů. Tuto část volby konanou 10. října poznamenaly problémy s organizací, které na několika místech zapříčinily zpoždění. Přeložení druhého kola ze 7. listopadu na Vánoce by mohlo vést k nižší volební účasti, uvedla agentura AFP.

Weah se v roce 1995 stal jediným Afričanem, který kdy získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu roku. Dětství prožil v jedné z chudinských čtvrtí liberijské metropole Monrovia, po ukončení úspěšné sportovní kariéry si doplnil středoškolské i vysokoškolské vzdělání a v roce 2014 se stal senátorem. "Od té doby inspiruje tento otec tří dětí davy svými projevy o přesunu ekonomické moci na řadové obyvatele, přičemž čerpá z vlastního skromného původu," uvádí BBC.

Jeho soupeř Boakai o něm tvrdí, že je stále příliš politicky nezkušený na vedení celé země. Sám sebe dlouholetý viceprezident vidí jako "limuzínu odstavenou dlouhé roky v garáži, která je nyní připravena vyrazit na cestu". Současná prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová mu ale odmítla veřejně vyjádřit podporu.

O tom, kdo po laureátce Nobelovy ceny za mír a první ženské hlavě státu na africkém kontinentě převezme prezidentský úřad, měli voliči v Libérii rozhodovat už 7. listopadu. Justice ale druhé kolo voleb odložila kvůli stížnostem ohledně regulérnosti toho prvního. Zelenou dal pokračování volebního procesu nejvyšší soud 7. prosince, když shledal, že stížnosti nejsou podloženy dostatečnými důkazy.

Exprezident Nigérie a jeden z pozorovatelů liberijského volebního procesu Goodluck Jonathan řekl BBC, že je přesvědčen o spravedlnosti a svobodnosti hlasování. "Je to dobrý proces a je velmi pokojný, což je nejdůležitější," řekl zase po návštěvě volební místnosti Geroge Weah. Podle Josepha Boakaie jsou volby "testem demokracie" v Libérii.

Západoafrická země založená v 19. století osvobozenými americkými otroky nezažila pokojné předání moci již 73 let. Po občanské válce, která si mezi lety 1989 a 2003 vyžádala na 250.000 obětí se Johnsonové-Sirleafové během dvou funkčních období podařilo zemi postavit na nohy, následně musela čelit výzvě v podobě epidemie eboly. Odcházející prezidentka je však kritizována za údajnou korupci a podle mnohých se příliš nesnažila bojovat s chudobou. Podle agentury Reuters stále nemá většina Liberijců spolehlivý přísun elektřiny či pitné vody.