Srdce v čele průvodu nesli dva prezidentští kandidáti - lékař Marek Hilšer a diplomat a někdejší Havlův spolupracovník Pavel Fischer. Podle něj je třeba v zemi obnovit demokratický duch, spolupracovat jako sebevědomí občané a nebát se ozvat. Lidé by proto v lednových prezidentských volbách měli "vzít do hrsti rozum i srdce".

Hilšer v projevu k účastníkům vyzdvihl Havlovu výjimečnost, pro kterou byl bývalý prezident uznáván i ve světě. Srdce podle Hilšera symbolizuje hodnoty, jimž se mnozí v dnešní době vysmívají. "Láska a pravda zvítězí, nebojme se," dodal.

Účastníci průvodu prošli za doprovodu policie od Rudolfina Nerudovou ulicí na Hradčanské náměstí. Akce se konala třetím rokem a obešla se bez provolávání hesel, někteří její aktéři třímali v rukou české, tibetské a unijní vlajky. Srdce umístili organizátoři akce navzdory kovovým zátarasům pod sochu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Havel, který by se letos dožil 80 let, zemřel 18. prosince 2011. Dramatik a někdejší disident patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem.