V Gabonu, který se nachází v centrální Africe, jde podle AFP o první takový útok. Oba Dánové, kteří v Gabonu natáčeli reportáž pro televizní kanál National Geographic, byli pobodáni, když nakupovali na řemeslném tržišti, které často navštěvují turisté, oznámil v televizi gabonský ministr obrany Etienne Massard.

"Podle prvních svědectví z místa útoku agresor, třiapadesátiletý Nigerijec, při páchání činu křičel Alláhu akbar. Byl na místě zadržen," řekl ministr.

Útočník podle Massarda už 19 let trvale žije v Gabonu. Ve své první výpovědi po útoku prohlásil, že "jednal v odvetě za útoky Spojených států proti muslimům a za americké uznání Jeruzaléma jako hlavního města státu Izrael", řekl dále ministr obrany.

Oběti útoku byly hospitalizovány na klinice v Libreville. Jeden z nich je na jednotce intenzivní péče, řekl AFP mluvčí vlády Alain-Claude Bilie-By-Nze. Vzhledem k závažnosti činu podle něj bylo okamžitě zahájeno vyšetřování pod dohledem prokuratury v Libreville. Vyšetřování má v první řadě zjistit, zda šlo o izolovaný útok jedince, nebo spiknutí.

Gabon je frankofonní země o rozloze podobné Spojenému království s populací kolem 1,8 milionu obyvatel. Dosud nezažil žádný islamistický útok proti občanům západních zemí, píše AFP.