Tusk v podkladových poznámkách pro debatu na summitu označil kvótový mechanismus za nefunkční a za něco, co unijní státy jen rozděluje. Vyvolal tím mimo jiné ostrou reakci Evropské komise, která kvóty v květnu 2016 zahrnula do své reformy unijního azylového systému a dál na mechanismu trvá pro případ výrazné krizové situace v některém členském státě.

Česko a další země ze středu a východu Evropy, podobně jako nyní i Tusk, zdůrazňují, že přesunuto v rámci kvót bylo jen 32.000 osob z původně předpokládaného počtu až 160.000 lidí. Česko převzalo pouze 12 lidí a předchozí vláda Bohuslava Sobotky oznámila, že se na kvótách podílet nehodlá. Babiš dnes Tuska ocenil a konstatoval, že šéf Evropské rady má odvahu říct to, co si "všichni myslí".

Jednání s Tuskem označil Babiš za nejdůležitější schůzku během své první účasti na unijním summitu. "Měl odvahu jako první významný bruselský politik říct, co si myslíme o kvótách, že rozdělují EU a jsou neefektivní. Schůzka byla výborná, myslím, že jsme si porozuměli, máme na to stejný názor," uvedl Babiš. Na Tuskovo prohlášení podle něj v úvodu bruselského summitu zareagoval "agresivním projevem o nesolidaritě" předseda europarlamentu Antonio Tajani.

Podle dobře informovaného představitele Evropské unie Tuskovy poznámky o tom, že kvóty nejsou funkčním řešením, míří k chystané reformě dublinského systému, ale nevztahují se k minulosti. Tusk tak podle tohoto představitele souhlasí s tím, že komise zažalovala Česko, Polsko a Maďarsko kvůli tomu, že neplní už odhlasované závazky. Způsob, jakým členské země v roce 2015 o dvouletém jednorázovém programu rozhodly a některé země včetně ČR přehlasovaly, označil unijní soud za korektní.

Tuskův blízký spolupracovník v úterý uvedl, že předseda Evropské rady bude chtít s Babišem hovořit například o možnostech, jak pozitivním způsobem zapojit země visegrádské skupiny do rozhodování EU. "Věřím, že vy a vaše vláda budete dál hrát v Evropské unii aktivní a konstruktivní roli," uvedl pak ve středeční gratulaci Babišovi k tomu, že byla jmenována jeho vláda.

Babiš dopoledne absolvoval jednání s premiéry V4, ke schůzce se následně připojil i italský premiér Paolo Gentiloni a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Právě s Junckerem by se měl Babiš ještě v průběhu summitu setkat a vyloučena nejsou ani bilaterální jednání s premiéry či prezidenty některých dalších zemí.