Na investice je v rozpočtu vyčleněna částka téměř 244 milionů korun. "Oproti předchozímu rozpočtu jde o navýšení o více než 80 milionů korun. Na investice ale budeme mít k dispozici ještě více než čtvrt miliardy, a to díky přebytku z roku 2017. Přesná částka se ukáže po uzavření hospodaření za tento rok," řekl náměstek primátora Bedřich Landsfeld (STAN).

Mezi hlavní investice bude patřit rozšíření parkovacích stání a úprava ulic Česká, Slezská a Moravská na Jižních Svazích za asi 50 milionů korun. V areálu městských lázní se počítá s další modernizací za 34 milionů korun. U základní školy v ulici Křiby vznikne nové sportoviště asi za deset milionů. Na investice do místních částí je v rozpočtu vyčleněno stejně jako v minulých letech 25 milionů korun.

Na dokončení letos zahájených akcí je v rozpočtu vyčleněno asi 38 milionů. Přes 19 milionů korun půjde na dofinancování rekonstrukce dvou křižovatek v ulici Pasecká. "Dalších 9,1 milionu korun bude využito na dofinancování přístavby učeben na základní škole v ulici Kvítková, 18,5 milionu korun bude směřovat na rekonstrukci ulice Zámecká ve Štípě," uvedl mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

Na první etapu projektu Karibuni ve zlínské zoologické zahradě, jehož dominantou bude chovné zařízení pro slony, půjde z městského rozpočtu 30 milionů korun. Dalších šest milionů dostane zoo na expozici jaguárů.

Někteří zástupci opozice dnes na zastupitelstvu kritizovali vedení města, že dlouhodobě nemá větší investice, nezařadilo mezi ně například opravu zámku či Velkého kina nebo výstavbu bytů. Podle Landsfelda se bude o investicích jako každý rok rozhodovat až na začátku roku, až bude jasné, jaký přebytek z předchozího roku je k dispozici.

"Rozpočet je od toho, aby zajistil chod města, základem výdajů jsou provozní výdaje, aby se svážel odpad a fungovaly školy. To není o investicích, o nich diskutujeme v únoru či březnu, mělo by to být přes půl miliardy korun," řekl Landsfeld. Podle zástupců koalice je běžné, že se střídají období investic do velkých projektů, jako bylo v roce 2010 dokončené kongresové centrum za stovky milionů korun, a poté do menších důležitých pro infrastrukturu.

Rozpočet počítá s daňovými příjmy 1,250 miliardy korun, letos mělo město podle rozpočtu dostat 1,082 miliardy korun. Provozní výdaje by si měly příští rok vyžádat 1,261 miliardy korun, o 90 milionů korun víc než letos. Navýšení způsobily vyšší náklady na mzdy. "Taky se tam promítá nárůst cen energií, které se nepodařilo vysoutěžit tak výhodně jako v předchozích letech," řekl dnes ČTK Landsfeld.

Na splátky úvěrů půjde jako v minulých letech 64,8 milionu korun, město splácí dva úvěry, za jeden dá 20 milionů a za druhý 44,8 milionu korun. Dluh města je ke konci letošního listopadu 445 milionů korun.

Mírně přebytkový rozpočet má město i letos, počítá s příjmy 1,336 miliardy korun a výdaji 1,331 miliardy korun.

Zlín vede koalice hnutí STAN a ANO, v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 26 křesel. V opozici je KDU-ČSL, která kandidovala společně s hnutím Zlín 21, ČSSD a KSČM.