Podle představitele pákistánského Humanitárního fóra, které zastupuje na 60 mezinárodních skupin, obdrželo zamítnutí prodloužení registrace deset humanitárních organizací. O které se jedná však neuvedl. Rozhodnutí o ukončení jejich činnosti v Pákistánu novinářům oznámili představitelé Open Society a ActionAid.

Úřady obdržely na 140 žádostí o novou registraci ze strany humanitárních pracovníků, uvádí agentura Reuters. Kolik z nich bylo zamítnuto, zatím známo není.

V září byla nucena uzavřít své pobočky v jednom z pákistánských kmenových území mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. Bez přístupu k lékařské péči tak zůstaly tisíce lidí.

Podle AFP vynakládá Islámábád na mezinárodní neziskové organizace v zemi stále větší tlak od roku 2012. Tehdy se do sporu s místními úřady dostala humanitární organizace pro zlepšování péče o děti Save the Children. Ta se stala terčem kritiky v souvislosti se zprávami, že pomohla zprostředkovat setkání mezi americkými zástupci a doktorem, který přispěl k dopadení vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. Skupina taková tvrzení odmítla.