Zmocněnec OSN řekl, že pokud se nepodaří válku ukončit mírovou dohodou, hrozí Sýrii rozpad. Na otázku, jak by mohl pomoci ruský prezident Vladimir Putin, odpověděl, že není času nazbyt a je třeba přesvědčit syrskou vládu, že je nezbytné jednat o nové ústavě.

De Mistura řekl, že pouze vojenské vítězství "nestačí", jak dokazuje chaos, jenž nastal v Libyi po svržení vůdce Muammara Kaddáfího.

Rusko je spojencem syrské vlády a Putin už ohlásil vojenské vítězství. "Teď je třeba okamžitě zahájit politický proces, který zahrne všechny a který zajistí novou ústavu a nové volby," sdělil zmocněnec.

Osmé kolo začalo 28. listopadu a má skončit tento týden. De Mistura uspořádal od loňska sedm kol rozhovorů, ale bez úspěchu. Vládní delegace odmítá zasednout s opozicí k jednomu stolu, opozice nechce ustoupit od svého požadavku na rezignaci syrského prezidenta Bašára Asada.

Rusko spolu s Tureckem a Íránem vede oddělené rozhory, na nichž se řešily dosud spíše praktické, nikoli politické otázky. Rusko má v plánu uspořádat konferenci pro zástupce všech syrských skupin. Nazývá to kongres národního dialogu a konat se má v Soči. Opozice, která nyní jedná v Ženevě, se zatím nevyjádřila, zda do Ruska pojede. Podle ní se má jednat pod záštitou OSN.