O jmenování "menšinové vlády s nezávislými odborníky" informovala rovněž agentura AP, která Babiše označila za "populistického miliardáře", známého svým záměrem "řídit stát jako firmu". AP také připomíná, že Babiš se postavil proti stanovení data pro přijetí společné měny eura a že odmítá kvótový systém EU pro přemísťování migrantů. Rovněž píše, že Babiš čelí "obvinění z podvodu, což je důvod, proč se žádná z ostatních stran nedohodla na vytvoření koaliční vlády s ANO".

Agentura DPA poznamenala, že "jen dva měsíce po svém volebním vítězství představil český liberálně populistický premiér Andrej Babiš svou novou vládu". "Zatím není jasné, jak chce Babiš získat důvěru parlamentu. Protestní hnutí ANO multimiliardáře a majitele médií má samo jen 78 z 200 míst," dodává.

Německé servery zatím jmenování nové české vlády nekomentují. Oficiálním dopisem dosud českému premiérovi Andreji Babišovi negratulovala ani kancléřka Angela Merkelová, která tak například v úterý učinila u nového polského premiéra Mateusze Morawieckiho.

Tiskový mluvčí kancléřky k tomu už dříve poznamenal, že Merkelová gratulaci zašle ve "vhodný čas". Babiš, který loni napsal, že za teroristický útok v Berlíně může právě politika Merkelové, minulý týden uvedl, že mu už kancléřka gratulovala telefonicky.

Jmenování nové české vlády si všímají i ruská média. Agentura TASS cituje Babišova slova o tom, že by bylo špatné, kdyby ministři nezačali pracovat okamžitě. TASS upozorňuje, že čtyři ministerská křesla připadla ženám.

Kontroverzní ruský zpravodajský server RT zdůrazňuje, že Babišovi se nepodařilo získat přízeň ostatních politických stran, které s ním nešly do koalice. Menšinová vláda si tak bude muset parlamentní podporu zajistit až při hlasování o důvěře.

Rakouská agentura APA píše i o tom, že ve vládě budou kromě členů hnutí ANO nestraníci. Uvádí také jména šéfů resortů zahraničí, obrany, spravedlnosti a financí a zdůrazňuje, že bezprostředně před jmenováním vlády Babiš ve výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny potvrdil svůj striktně odmítavý postoj vůči uprchlickým kvótám.

Také APA vysvětluje, že Babišova vláda zatím nemá příslib podpory nebo tolerance ze strany poslanců. "V Praze se spekuluje, že pravicově populistická protiislámská strana Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury a komunisté (KSČM) by mohli Babišův kabinet tolerovat," píše APA a poukazuje na obsazení předních postů v Poslanecké sněmovně na základě domluvy ANO, SPD a KSČM.