"Naším cílem bylo vytvořit kvalitní zázemí pro každodenní studium studentů. Zároveň jsme chtěli vybudovat i důstojné prostředí pro vědeckou práci akademických pracovníků. Odborná práce historiků umění totiž není bez kvalitní knihovny a především zahraniční literatury možná," uvedla Jana Zapletalová z katedry dějin umění olomoucké filozofické fakulty.

Richterova knihovna fungovala na katedře od znovuobnovení v 90. letech minulého století, sloužila však především jako příruční knihovna pro pedagogy. Studentům byla zpřístupněna pouze k prezenční výpůjčce, a to až poté, kdy se přestěhovala do Uměleckého centra univerzity, uvedli zástupci vysoké školy.

Knihovna Václava Richtera nabídne čtenářům několik tisíc svazků odborné literatury a několik desítek titulů odborných periodik. "Základní část fondu pochází z odkazu tohoto významného profesora. Další část pak od roku 2011 z odkazu profesora Milana Tognera, jednoho ze zakladatelů katedry. Jeho rozsáhlý a velmi cenný fond, především zahraniční literatury, byl od roku 2012 provizorně uskladněn z kapacitních důvodů ve sklepeních Zbrojnice Univerzity Palackého," doplnila mluvčí univerzity.

Do knihovny zástupci katedry stěhují i další stovky českých a zahraničních titulů, které se v posledních letech nakupují díky grantovým prostředkům. Dosud tento fond nebyl kam umístit, dodala Jana Zapletalová.

Univerzita Palackého má vlastní, Ústřední knihovnu, která sídlí v budově bývalé tereziánské zbrojnice. Slouží studentům i badatelům všech fakult univerzity, ale také široké veřejnosti.