Představitelé města Ginowan uvedli, že v době neštěstí bylo před školou asi 50 dětí. Škola se nachází v blízkosti americké základny Futenma, která je dlouhodobě na ostrově předmětem sporů.

Zmíněná základna se nachází v hustě osídlené oblasti. Spojené státy a Japonsko se již před 20 lety dohodly, že ji uzavřou a přesunou na jiné místo na ostrově. Plán ale stagnuje kvůli sporům, kam základnu Futenma přemístit. Mnozí místní lidé si navíc přejí úplný odchod amerických vojáků z ostrova.

Obyvatelé Okinawy si v souvislosti s působením amerických jednotek stěžují mimo jiné na nadměrný hluk a bezpečnostní rizika způsobená přelety vrtulníků, znečištění životního prostředí a zvýšenou kriminalitu v okolí základen.

Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že Tokio čeká od americké strany vysvětlení nehody. "Incident vyvolal znepokojení nejen mezi lidmi spojenými se školou, ale na celém ostrově. Takové věci by se neměly stávat," řekl.

Americká armáda označila nehodu za politováníhodnou a omluvila se za problémy, které místním obyvatelům způsobila. "Bereme tuto zprávu velmi vážně a vyšetřujeme tento případ v těsně spolupráci s místními úřady," napsala armáda USA v prohlášení.

Minulý týden se ve městě Ginowan na Okinawě stala podobná nehoda, když z jiné americké helikoptéry spadla součástka na střechu školky.

Americké jednotky zůstávají v Japonsku na základě smlouvy, která dává Spojeným státům za povinnost zajistit bezpečnost souostroví. Na Okinawě, která leží asi 1600 kilometrů jihozápadně od Tokia, je rozmístěna zhruba polovina ze 47.000 amerických vojáků působících na japonském území. Plocha ostrova je přitom pouze 0,6 procenta rozlohy země.