Babiš společně s budoucími ministry svého jednobarevného kabinetu vyrazí ráno do Lán autobusem od sídla hnutí ANO na pražském Chodově. Po pietním aktu u Masarykova hrobu se vrátí do Prahy na zasedání evropského výboru dolní komory. Babiš na jednání výboru představí české pozice pro summit Evropské unie, který se uskuteční ve čtvrtek a v pátek a na němž bude předseda hnutí ANO poprvé Českou republiku zastupovat.

K pietnímu aktu u Masarykova hrobu vyzval Babišův kabinet Zeman poté, co předsedu ANO jmenoval minulý týden premiérem. Zeman obdobný akt učinil jako premiér v roce 1998, podobně se zachovaly například i vlády Vladimíra Špidly v roce 2002 a Jiřího Rusnoka v roce 2013. Ve všech případech se ale položení věnce uskutečnilo až po jmenování vlády.

Babiš už minulý týden avizoval, že tak učiní ještě před jmenováním kabinetu, a to z časových důvodů. Po jmenování se poprvé sejde jeho vláda. Poté oficiálně uvede Karlu Šlechtovou na ministerstvo obrany, Martina Stropnického na ministerstvo zahraničí, Lubomíra Metnara do funkce ministra vnitra, Tomáše Hünera do křesla ministra průmyslu a obchodu, Jaroslavu Němcovou jako novou ministryni práce a sociálních věcí, Adama Vojtěcha do čela ministerstva zdravotnictví a Alenu Schillerovou do funkce ministryně financí.

Další čtyři ministry - školství Roberta Plagu, kultury Ilju Šmída, zemědělství Jiřího Milka a pro místní rozvoj Kláru Dostálovou - uvede do funkcí v pondělí ráno. Ministr dopravy Dan Ťok, spravedlnosti Robert Pelikán a životního prostředí Richard Brabec zastávali stejné pozice i v Sobotkově týmu. Stropnický v předchozí vládě řídil obranu, zatímco Šlechtová měla na starosti místní rozvoj.