Zatímco podle odhadů americké armády se počet bojovníků Islámského státu v Afghánistánu pohybuje kolem 600, afghánští představitelé minulý měsíc rozhlasové stanici Hlas Ameriky řekli, že v zemi je nyní až 3000 příslušníků Islámského státu. Většina z nich jsou prý cizinci, především z Pákistánu a Uzbekistánu. "Velké množství členů IS jsou zahraniční bojovníci," prohlásil afghánský velvyslanec ve Spojených státech Hamdulláh Mohíb.

Nyní se k nim údajně přidávají ozbrojenci z Blízkého východu. Jen během listopadu prý přišlo do severoafghánské provincie Džauzdžán kolem 200 členů Islámského státu ze Sýrie a dalších zemí.

Agentura AFP v neděli zveřejnila s odvoláním na místní svědky zprávu, podle níž se na severu Afghánistánu k místní frakci Islámského státu připojili i francouzští a alžírští extremisté, z nichž někteří dorazili ze Sýrie. Je to poprvé, co byla v Afghánistánu zaznamenána přítomnost francouzských členů IS, napsala AFP.

"Ministerstvo obrany plánuje zahájení operace proti Islámskému státu v severních provinciích Saripúl, Farjáb a Džauzdžán," řekl AFP mluvčí ministerstva Daulát Vazírí. "Víme, že jsou mezi nimi zahraniční bojovníci, ale zlikvidujeme je všechny bez ohledu na národnost," dodal.

Američtí armádní představitelé doposud tvrdili, že údery proti Islámskému státu v Afghánistánu jsou účinné a že počet příslušníků IS v zemi výrazně klesá. Od března Spojené státy podnikly více než 1400 pozemních operací a leteckých útoků proti IS, při nichž zabily přes 1600 bojovníků a zničily více než 600 bojových pozic a základen IS, prohlásil minulý měsíc velitel amerických jednotek v Afghánistánu generál John Nicholson.

Údery se doposud soustřeďovaly především na východní provincie Nangarhár a Kunár u hranic s Pákistánem, kde Islámský stát ovládl část území po roce 2015, kdy začal v Afghánistánu působit. Nové operace se mají zaměřit na severní provincie, kam se nyní vliv IS rozšířil, a zapojit se do nich mají i americké jednotky.

Generál Nicholson Pentagonu již koncem listopadu řekl, že američtí a afghánští vojáci plánují v nejbližší době tažení s cílem zničit IS v provinciích Farjáb a Džauzdžán.