"Lanovka stojí, na Sněžce fouká přes 25 metrů za sekundu (přes 90km/h). Horní úsek bude pravděpodobně mimo provoz celý den, ten dolní se možná rozjede. Uvidíme, jak se bude vyvíjet počasí," řekl Thamm.

Lanovka je v plném provozu teprve od soboty, kdy skončila pravidelná podzimní odstávka kvůli údržbě. Od 30. října jezdila lanovka jen o víkendech a na státní svátek 17. listopadu, a to ještě, pokud to počasí dovolilo. Letos častěji než jindy stála kvůli silnému větru.

Lanovku na Sněžku tvoří dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení a počasí jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů. Na dolním úseku vozí cestující 16 kabin, na horním 18.

Kabinová lanovka je po kompletní rekonstrukci v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček z roku 1949. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka Správy KRNAP.