"Poruchy jsme dnes odstraňovali především na Otrokovicku, Slavičínsku a v některých částech Kroměřížska. Poslední domácnosti bez energie byly připojeny k síti kolem 18:00," uvedl Vácha. Opravy podle něj budou pokračovat i ve středu, mělo by však jít už jen o drobnější zásahy.

Kvůli silnému větru absolvovali hasiči Zlínského kraje od pondělního poledne do dnešního dopoledne, kdy začal vítr ustávat, více než 100 výjezdů. Zasahovali především u popadaných stromů, které odstraňovali z komunikací. Pomáhali také se zabezpečením uvolněných střech u několika domů. "Události se obešly bez zranění," řekla ČTK mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Nejsložitější zásah hasiči řešili v pondělí večer v Otrokovicích, kde se uvolnily plechy na střeše devítipatrového panelového domu. "Nešlo použít výškovou techniku, proto museli na střechu hasiči - lezci, kteří uvolněné plechy zajistili proti dalšímu utržení. Kvůli silnému větru to bylo hodně nebezpečné," uvedla mluvčí.

Zhruba od 05:00 do 8:30 byl přerušen provoz vlaků na železniční trati mezi Holešovem a Bystřicí pod Hostýnem na Kroměřížsku. Na koleje spadl strom, do kterého najel vlak a mírně se poškodil. Vlak musela odtáhnout přivolaná pomocná lokomotiva. Podle mluvčí Českých drah Moniky Bezuchové nebyl nikdo zraněn.

V kraji je polojasno až zataženo s teplotami od čtyř do osmi stupňů Celsia, místy vane už pouze slabý vítr. V noci na středu bude podle meteorologů převážně zataženo, ojediněle se mohou vyskytnout sněhové přeháňky, zejména v Bílých Karpatech. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od minus dvou do dvou stupňů Celsia. Vát bude mírný západní až jihozápadní vítr.

Ve středu bude oblačno až polojasno s odpoledními maximy pět stupňů Celsia. Slabý západní a jihozápadní vítr se bude během dne měnit na jižní. K večeru a v noci na čtvrtek bude zesilovat, ve vyšších polohách může v nárazech dosáhnout až 60 kilometrů v hodině.