Protestní dopis z výzvou ke zrušení výběrového řízení Olejár adresoval předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO) a také kandidátovi na ministra zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO). Odborům například vadí, že údajný vítěz výběrového řízení, nynější ředitel léčebné péče lázní a primář dětské léčebny Vesna Vasil Janko, prý nesplnil kvalifikační podmínky. Mluvčí ministerstva Olejárovy výhrady nekomentovala.

Tendr na ředitele vyhlásil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) letos v říjnu, poté co k 1. září odvolal posledního ředitele Jiřího Rampoucha. Podle Olejára přitom dal Rampouch za pět měsíců ve funkci dohromady ekonomiku podniku a vytáhl jej ze ztráty do zisku. Rampouch své odvolání označil za překvapivé a uvedl, že se přihlásí do výběrového řízení. V něm podle Olejára neuspěl, komise vybrala Janka.

Lázně fungují podle odborového svazu už roky ze setrvačnosti a nutně potřebují kompetentní manažerské vedení. V dopise OSPEA upozorňuje, že lázně jsou investičně zanedbané a nehospodárné. "Za rok 2016 vykázaly opět ztrátu, i když celé lázeňské odvětví je velmi ziskové. To v nás budí podezření, že lázně jsou dlouhodobě tunelovány," uvádí se v dopise. Náhlé odvolání Rampoucha je podle odborářů patrně snahou "zamaskování podivného postupu předchozích managementů".

Státní Janské Lázně prošly v minulých čtyřech letech složitým obdobím. V první polovině roku 2013 se dostaly do existenčních problémů, jejich známé dětské léčebně Vesna hrozilo uzavření. V červnu 2013 na místo ředitele po odvolaném Romanu Koudelovi nastoupil jako krizový manažer Jiří Šimurda. V listopadu 2013 jej vystřídal Rudolf Bubla. Toho v listopadu 2016 bez udání důvodu odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), a to v poslední den svého mandátu. Po Bublovi lázně řídil Rampouch.

Lázně asi s 380 zaměstnanci disponují téměř 800 lůžky. Léčí nemoci pohybového aparátu, stavy po úrazech a operacích, nervová a nervosvalová onemocnění, obrnu a roztroušenou sklerózu. Výborných výsledků dosahují také v léčbě poruchy látkové výměny a stavů po ukončené léčbě různých typů onkologických onemocnění.

Zdeněk Rychtera dr