Zeman se do dnešního dne v Lánech setkal se šesti adepty na členství v Babišově vládě, kterou se chystá jmenovat tuto středu. Jako s prvními se Zeman ve čtvrtek a v pátek sešel s kandidátkami na ministryně, následovali jejich kolegové.

Dnes dorazil jako první hodinu po poledni do Lán Plaga, s kterým Zeman hovořil o možné revizi inkluze, financování školství či sportu. O hodinu a půl později pak přijal prezident Milka, který podle fotografie z twitteru prezidentova mluvčího přinesl Zemanovi koš s jablky. Hlavním tématem jednání byla podle Hradu problematika obchodních řetězců.

Dnešní schůzky s posledními třemi nováčky v budoucím kabinetu uzavírají sérii Zemanových jednání. S členy vlády, kteří byli i v dosavadním kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD), se setkávat nebude. Zeman konstatoval, že se s nimi zná a s jejich prací je spokojen.

Schůzky s navrženými ministry Zeman zdůvodnil snahou se s nimi seznámit a prodiskutovat jejich záměry na jednotlivých ministerstvech. Vláda by se poprvé měla sejít hned ve středu po svém jmenování, Babiš ve stejný den také plánuje první ministry uvést do úřadu.