Sedmačtyřicetiletý Ráhul Gándhí neměl při volbě předsedy strany žádné soupeře. V čele Indického národního kongresu nahradí svou matku Soniu Gándhíovou, která stranu vedla od roku 1998. Funkce se ujme v sobotu.

Nástup Ráhula Gándhího do čela strany se všeobecně očekával. Od roku 2013 byl druhým nejvýznamnějším představitelem INK.

"Celá země má od Ráhula Gándhího velké očekávání," řekl vysoký představitel Indického národního kongresu Ghulám Nabí Ázád. "Dávno před tím, než byl zvolen (do čela strany), ukázal svou odvahu. Uvědomuje si svou zodpovědnost," dodal.

Indický národní kongres se nyní soustřeďuje na volby v jednotlivých indických státech, které chce využít k posílení šancí před příštími parlamentními volbami plánovanými na rok 2019.

Premiér Módí sice čelí kritice v souvislosti se zpomalujícím hospodářským růstem, obecně ale zůstává nesmírně populární. Podle agentury Reuters jsou více než dvě třetiny občanů spokojeny s jeho vedením země.

Dynastie Néhrú-Gándhí dala Indii jejího prvního premiéra Džaváharlála Néhrúa. Jeho dcera Indira Gándhíová i vnuk Rádžív Gándhí postupně zastávali post předsedy vlády a oba byli zavražděni.