"Chceme být svědky zničení izraelské nadvlády. Budeme podporovat Palestinu svou krví," křičeli demonstranti před americkou ambasádou, kterou střeží desítky policistů i plot z ostnatého drátu.

Mnoho účastníků protestu dnes v Jakartě mávalo palestinskými vlajkami a neslo transparenty na podporu intifády, tedy povstání proti Izraeli. K zahájení nové intifády vyzval Palestince ve čtvrtek vůdce palestinské radikální organizace Hamás Ismáíl Haníja.

Protest v Jakartě, hlavním městě země s největší muslimskou populací na světě, vedla militantní Fronta obránců islámu, která chce v Indonésii zavést přísné islámské právo šaría. Většina obyvatel Indonésie praktikuje umírněnou formu islámu a mnozí z nich volají po zákazu této radikální organizace.

V Jakartě se uskutečnily demonstrace proti Trumpovi a proti Izraeli již o víkendu. Tisíce lidí při nich požadovaly přerušení diplomatických vztahů se Spojenými státy a vypovězení amerického velvyslance.

Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele ve středu a zároveň oznámil, že vydal pokyn připravit přesun velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Od pátku se proti tomu konají v muslimském světě masové protesty.

Izrael považuje v rozporu s rezolucemi OSN celé město za svou metropoli, Palestinci žádají pro svůj budoucí stát za hlavní město východní Jeruzalém. Podle kritiků Trumpův krok ohrožuje budoucnost mírového procesu na Blízkém východě a přispívá ke zhoršení bezpečnostní situace.