"Protokoly pořízené pracovníky ministerstva vnitra a obsah předložených krabic opatřených poštovními štítky odpovídajícími navrhovatelovým podacím lístkům skýtají podklad pro závěr, že ministerstvo vnitra obdrželo od navrhovatele petice pouze s 11 podpisy," stojí v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Pro tvrzení, že archy někdo ukradl při poštovní přepravě nebo že je na ministerstvu před kontrolou petice někdo vyměnil za prázdné listy, neexistuje žádný doklad, rozhodl volební senát. Už ve středu soud nevyhověl Tomanově námitce podjatosti namířené proti předsedovi soudu Josefu Baxovi a dalším členům senátu.

Toman se na svých webových stránkách označuje za stratéga a konspiračního teoretika. Chtěl kandidovat na prezidenta s podporou občanů. Podmínkou je alespoň 50.000 podpisů. Toman tvrdil, že jich má zhruba 75.000 a že je odeslal na vnitro.

Ministerstvo přijetí tří balíků od Tomana potvrdilo. Úředníci v nich ale našli jen tři archy s 11 podpisy, zbytek zásilek tvořily nepopsané listy.

Se stížností neuspěl ani další nezaregistrovaný kandidát Karel Světnička. Nejvyšší správní soud ji odmítl kvůli opožděnému podání.

Volební senát se musí zabývat ještě návrhem nezaregistrované kandidátky Terezie Holovské. Domáhá se zrušení registrace Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka, a to kvůli tomu, že někteří poslanci a senátoři podpisem podpořili více kandidátů. Ministerstvo vnitra v duplicitě některých podpisů nevidí problém. Soudní rozhodnutí by mělo padnout do 14. prosince.

Pokud nějak nezasáhne soud, budou v půli ledna soupeřit o funkci prezidenta nynější hlava státu Miloš Zeman s osmi vyzyvateli. Jsou jimi bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař Michal Horáček, bývalý premiér Topolánek, bývalý šéf Škody Auto Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Hynek (Realisté), předseda strany Rozumní Hannig, lékař Hilšer a diplomat Pavel Fischer.