Zeman už dříve avizoval, že vládu jmenuje poté, co se setká se všemi novými kandidáty na vládní posty. S pokračujícími ministry Richardem Brabcem, Robertem Pelikánem, Danem Ťokem, Martinem Stropnickým a Karlou Šlechtovou se nesejde, což zdůvodnil tím, že kvůli dřívějšímu termínu jmenování vlády na to není čas, navíc je všechny zná a je s jejich prací spokojen.

Němcová je středočeskou radní pro zdravotnictví. V této souvislosti nedávno uvedla, že pokud se stane ministryní, funkce v krajské radě se vzdá. O tom, zda složí i zastupitelský mandát, se ještě poradí. Po nástupu na ministerstvo by chtěla prosazovat základní programové priority hnutí ANO, například záležitosti týkající se seniorů, rodinné politiky a zaměstnanosti.

Dostálová je náměstkyní na ministerstvu pro místní rozvoj. O tom, že by se mohla stát ministryní pro místní rozvoj, se spekulovalo už na podzim 2014, když tehdejší šéfka resortu Věra Jourová odešla do Evropské komise. Nakonec hnutí ANO do této funkce nominovalo Šlechtovou, která je nyní adeptkou na ministryni obrany. Stropnický by se z obrany měl přesunout do Černínského paláce.