"Neříkal bych to tak ostře, kdybych neměl za sebou desítky setkání se zajímavými osobnostmi, které měly zájem v tom či onom regionu vstoupit do TOP 09, ale narazily na rezistenci a obavy z konkurence," prohlásil. Poukazoval na to, že právě hustá síť místních organizací a "srdcařů" pomohla v těžkých časech ODS a KDU-ČSL.

Straníkům poradil, že pokud nechtějí, aby jim jakýkoli budoucí předseda strany prohrál krajské nebo komunální volby, budou muset v regionech pracovat cílevědoměji a koncepčněji. Kalousek předsednickou funkci na sněmu obhajovat nebude a jako předseda strany končí.

Odmítl i argument, že by lidé volili TOP 09, kdyby v ní nebyl. "Tento názor ostře kontrastuje s počtem preferenčních hlasů, které jsem získal v parlamentních volbách já, a počtem preferenčních hlasů, které obdrželi lídři regionů v krajských i parlamentních volbách," uvedl.

TOP 09, která byla v minulosti i vládní stranou, v letošních sněmovních volbách obdržela 5,3 procenta hlasů, těsně tedy překonala pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny, a má sedm poslanců. Kalousek řekl, že výsledek voleb je pro TOP 09 krutou porážkou, za niž nese odpovědnost hlavně předseda strany, není ale likvidační.

Posteskl si, že se nepovedl jím navrhovaný postup všech stran od středu doprava na jedné kandidátce. Odhadl, že v tom případě by Demokratický blok, který ve Sněmovně tvoří kromě TOP 09 ještě ODS, KDU-ČSL a STAN, by měl 80 mandátů místo současných 48.

Řekl také, že nálepku "Antibabiš" dala jeho straně propaganda předsedy hnutí ANO a vítěze voleb Andreje Babiše. Podle něj dokázala i v řadách TOP 09 vyvolávat nálady vyjádřené větou: "Nemluvte o Babišovi, dělejte něco pro lidi".

"Trvám na tom, že politický zápas za férové a předvídatelné prostředí, za osudy živnostníků a malých podnikatelů, zápas za neodklánění veřejných prostředků k velkým na úkor malých je práce pro lidi," prohlásil končící předseda.

"Nejde o nic méně, než o zachování politického vlivu sil, které věří v budoucí společnou Evropu se silnou transatlantickou vazbou. Nejde o nic méně, než že se nechceme s Andrejem a (prezidentem) Milošem (Zemanem) zasnít, abychom se pak probudili na Rudém náměstí," varoval Kalousek.

Čestný předseda a bývalý šéf strany Karel Schwarzenberg mluvil hlavně o potřebě odstranit nedůvěru mezi demokratickými stranami. "To je ten největší problém," řekl. Zhodnotil i porážku ve sněmovních volbách. "Z větší části je to naše vlastní vina, že jsme příliš málo během těch posledních let pracovali," prohlásil. I on připustil, že strana odpudila uchazeče o vstup a naléhal, aby přijímala nové členy a otevřela se mladým.