Takový vývoj by podle zástupců Evropské unie zkomplikoval summit lídrů osmadvacítky v polovině prosince, napsala agentura Reuters. Schůzka se bude věnovat nadcházejícímu odchodu Británie z evropského bloku. Premiér Varadkar na ní má hrát klíčovou roli a sdělit, zda bylo dosaženo dostatečného pokroku ohledně budoucí hranice mezi Severním Irskem a zbytkem ostrova. Dohoda o hranici patří k bodům, jejichž vyřešením Brusel podmiňuje posunutí vyjednávání kolem brexitu do fáze rozhovorů o budoucích obchodních vztazích.

Šéf irské opoziční strany Fianna Fáil Micheál Martin dnes řekl, že jeho strana vyvolá příští úterý v parlamentu hlasování o nedůvěře vicepremiérce Fitzgeraldové ze strany Fine Gael. Důvodem je její sporný postup v případu policisty, který upozornil na nekalé praktiky uvnitř policie. Martin zdůraznil, že předčasným volbám se lze vyhnout, pokud Fitzgeraldová podá demisi. Vláda ale uvedla, že to se nestane.

"To by znamenalo, že hodím přes palubu schopnou ženu, abych zachránil sebe a svoji vládu, a to by nebyl správný postup," řekl Varadkar. Dodal, že nebude vyžadovat, ani neočekává rezignaci Fitzgeraldové. "Pokud nenajdeme do úterka řešení, pak dojde k hlasování o nedůvěře Tánaiste (vicepremiérce) a pakliže se opozice spojí a odvolá Tánaiste, v tu chvíli směřujeme k volbám," uvedl irský premiér.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney dnes řekl, že poslední, co Irsko v tak zásadní době potřebuje, jsou předčasné volby. Agentura Reuters ale napsala, že podle zdroje znalého strategie Fine Gael se strana v pátek začala na předčasné volby připravovat.

Coveney ve čtvrtek uvedl, že doufá, že Dublin se stihne s Londýnem do prosincového termínu dohodnout na podobě společné hranice po brexitu, dostatečný pokrok ale prý dosud nenastal. Irsko chce od Británie písemný plán popisující kroky, které zabezpečí zachování podoby současné "převážně neviditelné" 500kilometrové hranice i po odchodu z EU, k čemuž se Londýn zavázal.