Ismailová, která byla v minulých letech vězněna, byla vyznamenána za investigativní články odkrývající korupci v nejvyšších kruzích v Ázerbájdžánu. Psala mimo jiné o podnikání rodinného klanu prezidenta Ilhama Alijeva.

Kromě ní se držiteli letošních alternativních Nobelových cen stali indický právník obhajující zranitelné občany Colin Gonsalves a slepá etiopská právnička, která usiluje o integraci postižených lidí do společnosti, Jetneberš Nigussieová. Čestné ocenění převzal americký právník Robert Bilott, který zastupuje oběti chemického znečištění zdrojů pitné vody.

Sama Ismailová v prohlášení napsala, že jí bylo zakázáno cestovat do zahraničí, "poněvadž kritizuje vládu za to, že okrádá lidi". Podle organizace udělující alternativní Nobelovy ceny ázerbájdžánské úřady v posledních dnech zablokovaly Ismailové bankovní účet a prodloužily jí zákaz opustit zemi. Švédská nadace obvinila Ázerbájdžán, že novinářce úmyslně brání ocenění převzít.

Alternativní Nobelovy ceny (oficiálně zvané Right Livelihood Awards) se udílejí od roku 1980 na popud německo-švédského filantropa Jakoba von Uexkülla. Oceňováni jsou lidé a organizace za zásluhy o spravedlnost, mír a životní prostředí.

Na žebříčku svobody médií, který zveřejňuje mezinárodní organizace Reportéři bez hranic, je Ázerbájdžán na 162. místě ze 180 zemí.