"Budeme diskutovat o pozitivních jednáních, která máme," uvedla a připomněla, že pro Londýn je cílem rozhovorů o brexitu budoucí "hluboké a speciální" partnerství Británie a unie.

Představitelé Evropské unie v posledních týdnech stále intenzivněji opakují, že od Londýna chtějí slyšet jasné slovo ohledně vyrovnání finančních závazků, které na sebe Británie jako člen EU vzala.

To je společně s domluvou o režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a dohodou o zachování práv občanů EU v Británii po brexitu pro sedmadvacet unijních zemí podmínkou k zahájení diskuse práva o budoucí podobě vzájemných vztahů.

Britové uznali své závazky plynoucí ze stávajícího víceletého finančního rámce, problém ale podle diplomatů zůstává třeba ohledně dlouhodobějších závazků, třeba společného ručení za půjčky. Britská vláda se podle tamních médií shodla nabídnout Evropské unii za urovnání financí víc, než dříve ohlášených 20 miliard liber (577 miliard Kč).

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes při příchodu na summit poznamenal, že jednání pokračují. "S britskou premiérkou se potkám 4. prosince a uvidíme, zda je pokrok dostatečný," řekl novinářům.