Americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad propuštěním Saída "hluboké znepokojení" a vyzvalo, aby byl znovu zatčen a souzen. "Pákistánská vláda by se měla postarat o to, aby byl zadržen a obviněn ze svých zločinů," řekla mluvčí americké diplomacie Heather Nauertová. Dodala, že skupina Laškare tajjaba, k jejímž zakladatelům patří také Saíd, je zodpovědná za smrt stovek civilistů, včetně amerických občanů.

Útoky v Bombaji v roce 2008 se připisují právě zakázané skupině Laškare tajjaba. Desítka ozbrojenců v Bombaji útočila tři dny hlavně na významné budovy, mezi nimiž byly dva luxusní hotely, židovské centrum a nádraží. Indie a Pákistán, které spolu v minulosti svedly tři války, se tehdy ocitly na pokraji dalšího konfliktu.

Nevoli nad Saídovým propuštěním projevila stejně jako USA také Indie, podle níž tento krok svědčí o tom, že Pákistán nebere pronásledování teroristů vážně.

V USA vypsali již dříve desetimilionovou odměnu za informaci, která by vedla k Saídovu usvědčení. USA považují jeho charitativní organizaci za skupinu, která kryje činnost radikální Laškare tajjaba.

Saíd do letošního ledna žil na svobodě, než na něj bylo uvaleno domácí vězení. Jeho propuštění ve středu nařídil soud. "Je na svobodě, jsme šťastní," řekl mluvčí Saídovy charity Džamáate davá.

Sám Saíd krátce po dnešním propuštění vedl kázání v mešitě ve východopákistánském městě Láhaur, při němž označil expremiéra Naváze Šarífa, nedávno svrženého v důsledku korupčního skandálu, za "zrádce", protože usiloval o usmíření se sousední velmocí Indií.

Osvobození Saída z domácího vězení vyvolalo otázky, zda se extremista nepokusí vstoupit do politiky a postavit se do čela nové, zatím nezaregistrované politické strany založené jeho stoupenci, napsala agentura Reuters.