Dohoda o hranici mezi Severním Irskem a zbytkem ostrova patří spolu s předložením přijatelné částky za urovnání unijních závazků Británie ke třem bodům, jejichž vyřešením Brusel podmiňuje posunutí vyjednávání kolem brexitu do fáze rozhovorů o budoucích obchodních vztazích. O tomto kroku budou lídři členských zemí Evropské unie jednat v polovině prosince. Třetí ožehavou oblastí je zajištění práv unijních občanů žijících v Británii.

Dublin požaduje od Britů písemný plán popisující kroky, které zabezpečí zachování podoby současné "převážně neviditelné" 500kilometrové hranice i po odchodu z EU, k čemuž se Londýn zavázal.

"Věřím, že se to dá v prosinci stihnout, ale v žádném případě to není předem dáno... Potřebujeme mnohem více jasnosti," citoval Coveneyho Reuters. Dublin podle něj stále ohledně hranice nedostal z Londýna návrhy, které by umožnily postup do další fáze vyjednávání. Naopak prý došlo ke značnému pokroku v otázce zachování britsko-irské společné zóny pohybu.

K problematice Severního Irska se dnes vyjádřila také irská státní tajemnice pro evropské záležitosti Helen Mcenteeová. Podle ní bude Dublin odolávat snahám vyjádřeným některými britskými politiky, kteří chtějí přejít k obchodním rozhovorům před vyřešením otázky hranic. "Chtějí, abychom jim slepě důvěřovali a my jim slepě důvěřovat nehodláme," řekla Mcenteeová.